Китай и България

Snimka China

По времето на социализма България не беше сред предпочитаните инвестиционни дестинации за Китай.  От друга страна България също не проявяваше особена активност в икономическите отношения с Китай, тъй като основните партньори в състава на СИВ (Съветза икономическа взаимопомощ през 1949-1991 г.) осигуряваха и покриваха всички потребности и възможности в икономиката на България.

След демократичните промени в България до началото на 2000-та година, Китай е инвестирал в страната само 17,5 милиона долара. За експерти по макроикономика тази стойност звучи като аритметична грешка.

Понастоящем България вече е пълноправна част от голямата Европа. От 2007 година насам Европа изживява криза и България трябва сама да се погрижи за своето развитие и растеж. Икономически растеж може да бъде реализиран, наред с други мерки, основно за сметка на увеличаване на преките чуждестранни инвестиции в икономиката на държавата.

Китай и Източна Европа

През последните 5-10 години, особено по време на криза, Китай, чиито активи за инвестиции възлизат на повече от 3 трилиона щатски долара, интензивно инвестира в различни региони по целия свят — Африка, Средна Азия, Австралия, Русия, Канада.  Сега е дошъл редът и на Европа, която влиза в глобалната китайска визия за инвестиции.

Европа изпитва потребност от нови по-мащабни инвестиционни потоци. Обаче преди да разгледаме последните факти и събития, свързани с взаимоотношенията между Китай и Източна Европа и в частност България, следва да си припомним една традиционна китайска мъдрост:

”Какво може да бъде по-добро от очакването…?”.

Те наистина умеят да не бързат… По статистически данни в България китайските инвестиции изведнъж са се увеличили четирикратно в сравнение с предходния 15-годишен период и техният обем възлиза средно на 70 милиона долара годишно. Обаче и това, имайки предвид китайските возможности, е инвестиционна стойност в рамките на аритметичната грешка.

”Мекото побеждава твърдото” – още един китайски принцип.
Бавно и внимателно, китайските инвеститори избират най-апетитните парчета в икономиките на страните от Източна Европа.

България

Osnovna snimkaКитайските инвестиции в България са насочени предимно в сферата на възобновяемите енергийни източници, като развитието на този сектор се подкрепя и гарантира, така или иначе, на правителствено ниво, заводи за производство на конструкции, 2 хил. хектара земеделска земя около село Бойница за осигуряване на лични потребности и реекспорт, а безспорен диамант в короната на сътрудничеството е първият в Европа завод за производство на китайски автомобили Great Wall Motor’s в района на град Ловеч -съвместен проект с българска компания «Литекс Моторс», който се очаква да произвежда по 50 хил. автомобила годишно, при това на много конкурентна цена.

В България само малцина  специалисти, познаващи спецификата на Китай, разбират същността и развитието на ситуацията. За съжаление тяхното обективно мнение много често се подценява. Създава се впечатление, сякаш правителството подценява мащабните възможности и мощта на Китай и се отнася не особено сериозно към установяване на двустранни отношения с втората по големина икономика в света, като използва вече познати стереотипи и клишета. Разбира се, можем да покажем мускули пред Русия или най-близките съседи, понякога дори успешно, обаче Китай понастоящем влиза в много по-тежка категория тегло. България е с твърде малка икономика. И заради това ще трябва да се съобрази и някак да се синхронизира с потенциалния сериозен партньор.

Snimka 2В последните години Китай стартира програма «16+1», която има за цел  икономическо сътрудничество – «Китай – Централна и Източна Европа», в която, от една страна, са 16 източноевропейски държави, а от друга — Народна република Китай. От самото начало на тази програма, България допусна протоколна грешка, изпращайки на мащабния форум във Варшава като свой представител не премиера на България, който по ранг съответства на китайския премиер, а неговия заместник — вице-примиера на страната. Китай винаги обръща изключително внимание на протокола и там нищо не е случайно. По същия начин те се отнасят и към жестовете на своите партньори. Фактът, че България е била представена на форума от втори по ранг държавник, би могъл да бъде изтълкуван от Китай или като недостатъчен интерес към сътрудничество, или като недостатъчно уважение към партньора.

Вън Цзябао придружаван от около 300 китайски предприемачи, обеща, че неговата страна ще открие кредитна линия в размер на 10 милиарда долара за Централна и Източна Европа, които ще бъдат вложени в съвместни проекти в областта на инфраструктурата, новите технологии, зелената енергия.

Пример за успешно сътрудничество по тази програма е северната съседка на България — Румъния.

BG lavПри всички положения България има какво да предложи на китайските инвеститори. Ако преди основният износ от България е бил представен от медта и медния концентрат, сега акцентът се променя. Наред с традиционния сектор на възобновяеми енергийни източници, китайците инвестират в селското стопанство. Те пристигат със собствени машини и оборудване, със свой персонал, обучен да работи с тази техника. Те извършват реекспорт на готова продукция. Освен земеделие, Китай проявява интерес към животновъдството, свиневъдството, винопроизводството.

Между другото, жителите на Небесната империя са се научили да пият качествено вино и тяхното количество се увеличава с по 10% годишно. Българското вино може да бъде достойна конкуренция за вече налични на китайския пазар чилийски, аржентински и австралийски вина.

Туризмът може да стане друго интересно направление за китайски граждани, особено след наскорошното подписване на споразумение в областта на туризма между Китай и ЕС и едностранното признаване на шенгенски визи от страна на България.

Китайците се отличават от други туристи с това, че са по-взискателни и не се задоволяват само с лежане на плажа. Условно те могат да бъдат разделени на три групи:

- Семейни хора, които търсят интересни и незабравими впечатления от пребиваването в страната;
- Интелигентни пътешественици, които искат повече да научат за историята на страната и региона;
- Хазартен туризъм. Китайците са много хазартни и освен Макао те могат да си позволят пътуване до България, където целогодишно работят многобройни казина.

Китайските инвеститори проявяват сериозен интерес към крупни инфраструктурни проекти. Като пример: през тази година те вече са провели редица срещи на високо равнище във връзка с придобиването на Пристанище Варна, Бургас и други мащабни проекти.

Snimka 3При всички положения, с оглед резултатите на вече споменатата среща във Варшава, в най-близко време България разчита на китайски инвестиции в размер не по-малко от 1,5 милиарда долара.

Обаче не бива да се изпада в еуфория от такива възможности. Китайците още помнят стария опит с неуспешно сътрудничество с България през 2003-2004 г., когато техен български партньор по измамен път присвоява съвместно предприятие за производство на климатични инсталации в град Правец.

Те мерят седем пъти, преди да вземат проверено решение.

Именно затова в отношенията с Китай се изисква точност и коректност на всяко ниво, било то на ниво правителство или като партньори в съвместен бизнес.Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


− один = 4

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top