Президентските избори. България ноември 2016

Не съм политик. Дори не съм с българско гражданство, но внимателно гледам и слушам новините, свързани с избора на Президент на Република България.

Казвам се Владимир, роден съм в Казахстан и съм чуждестранен инвеститор със съответния сертификат издаден от Националната банка на Република Казахстан. Вече изминаха  десет години от 2006, когато организирах първата си фирма с българска регистрация в град Варна и започнах бизнес.

От пет години живея със семейството си в България, в хубава град Варна. Обичам България, имам много приятели, познати, партньори, контрагенти. Като инвеститор залагам, имайки основания за това, на растеж и просперитет на страната в близките 5 години. Затова, за мен е също важно, кого ще изберат в близката неделя на балотаж от останалите двама кандидати за Президент?

След проучване на членове от Конституцията, се оказва, че длъжността  Президент и Вицепрезидент е доста влиятелна.

Президент на страната представлява Република България в международните отношения.  Президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност и е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България. Тя (Той) насрочва избори за Народно събрание, свиква произвеждане на национален референдум, отправя обръщения към народа и Народното събрание, сключва международни договори, награждава с ордени и медали, дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него, предоставя убежище, упражнява право на помилване, опрощава несъбираеми държавни вземания, наименува обекти с национално значение и населени места.

Съвсем не е малко!

Освен това  Президентът и Вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване (освен държавна измяна и нарушение на Конституцията).

Човекът, който ще поеме този пост следващата седмица, ще поеме и голяма отговорност и грижа да промени живота на българските граждани в посока ЕС стандарти, със соответното ниво на инфраструктура, доходи,  реформи в областта на пенсии, образование и медицина, социални програми и правосъдие.

Страната не заслужава да не може да излезе от 27-мо място в ЕС по ниво на живот.

Какво може да направи новия Президент в тази посока?

Насрочва пряко чужди инвестиции. Това дава много пари — много работни места, данъци, приходи, ръст на страната, социални асансьори.

Щом Той (Тя) е гарант в международните отношения и може да сключва международни договори, той може да дава и гаранции на сериозни инвеститорски проекти преди инвеститорите да направят инвестициите.

Като на пример в Казахстан растежът на инвестициите е започнал, когато Президентът още в края на 90-те години даде гаранции, че инвестиционния климат и икономическите условия за инвеститори няма да се променят в страната за определен срок. Сериозни международни инвеститори бяха добре дошли, те можеха да пресмятат своите разходи и приходи, и доста бързо започнали своята активност там.

Какво имаме засега в България? Няма практика и няма начин за издаване на такива гаранции.

За последните две години фирмата ни е намерила три държавни структури от Китай, които проявиха интерес към инвестирането в България по програма 16+1.

По тази програма бюджетът за България е около 1 милиард евро за периода (2010-2020). Колко мислите са усвоени (инвестирани) към края на 2016?

Нула!

Китайските инвеститори бяха в България за проучване ( София/Варна/Шумен/Сливен/Бургас). Тази пролет посетих Пекин за презентация на няколко инвестиционни проекта за България и бизнес модел.

presentationКалкулациите и доходността по тези проекти са много добри за такива големи фирми, обаче основната пречка за тях, за да вземат решение относно реализацията на проекта и направата на инвестиция, е липсата на държавни гаранции от страна на България.

Китайските инвеститори са държавни структури и искат да имат държавни гаранции от страна на България, което е логично. Те се учудиха, когато се оказа, че държавата е неотговорна за близките 10-20 години и не може да гарантира изпълнение на действащи закони.

Става дума за стотици милиони евро, инвестиции, който ще дадат финансиране на редицата програми от една страна и съответно растеж по отделни региони, основно селски, от друга страна.

Промяната в растежа на инвестициите ще даде ръст на БВП и най-важното нови работни места и достойна заплата на специалистите. Като резултат — благоденствие на народа и страната, силна и уважавана държава.

Силата на България са хората. Традиции, история, патриотизъм, култура, талант, правилна самооценка, религия са може би едни от основните стълбове на съвременното българско общество. В допълнение към това е уважението към възрастните хора и любовта към децата, възможността да иронизират себе си и това да не се мълчи, когато има нещо нечестно и несправедливо.

В страната има бъдеще и това е най-важното нещо!

Достойният избор, България!Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


шесть × 9 =

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top